Terugkijken webinars

  • Start
  • Terugkijken webinars

Webinar: "Ontlabelen onterechte antibiotica allergie​"

Doelgroep: Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en apothekers
Datum: 19 november 2024

Uit onderzoek is gebleken dat bij een groot deel van de opgenomen patiënten in Nederland een penicilline allergie staat geregistreerd in hun elektronisch dossier. In de praktijk blijkt 80-90% van deze registraties onterecht. Met alle gevolgen van dien voor patiënt én de ontwikkeling van antibioticaresistentie. 

Tijdens het webinar nemen experts, waaronder een internist infectioloog en specialisten uit verschillende domeinen, je mee in de wereld van antibiotica-allergieën. De grote uitdaging die centraal staat: het verminderen van onterechte AB-allergie registraties.

Webinar: "Geneesmiddelentekorten: bacteriën grijpen hun kans​"

Doelgroep: Apothekers en farmaceutisch consulenten
Datum: 18 november 2024

In dit webinar gaan experts in op het huidige geneesmiddelentekort, met name tekorten rondom antibiotica en de therapeutische impact hiervan. Daarnaast komen de relatie met (het ontstaan van) antibioticaresistentie en de gevolgen hiervan aan bod.

Door middel van casuïstiekbespreking wordt de rol van de apotheker in het tegengaan van antibioticaresistente besproken. Stappen tussen signalering van het tekort en het afleveren van het antibioticum aan een patiënt worden behandeld. Deelnemers kunnen tijdens het webinar vragen stellen aan de sprekers.

Webinar: "Antibiotica bij infecties van maag en darmen"

Datum: 21 november 2023

Het webinar “Antibiotica bij infecties van maag en darmen” wordt op 21 november 2023 georganiseerd door de Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie i.s.m. de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) in het kader van de World AMR Awareness Week 2023. In dit webinar zal ingegaan worden op de inhoud van de recent uitgebrachte SWAB-richtlijn “Antimicrobiële therapie voor acute infectieuze diarree” welke gepresenteerd wordt door de coördinator van de voorbereidingscommissie, Dr. Jeannet Bos. Hierbij ligt de nadruk op die onderdelen van de richtlijn die het meest relevant zijn voor het waarborgen van verantwoord antibioticagebruik. Daarnaast zal er door en coördinator van het Europese ESCMID C. difficile treatment guidance document, dieper ingegaan worden op Clostridioides difficile binnen en buiten het ziekenhuis omdat C. difficile de laatste jaren vaker infecties veroorzaakt buiten de klassieke Dr. Joffrey van Prehn, arts-microbioloog bij het LUMC risicogroepen en behandeling dus ook vaker in de eerste lijn plaatsvindt. bij het LUMC en voorzitter van de SWAB, zal het webinar modereren en de discussie leiden n.a.v. casuïstiek en vragen van de deelnemers.

Hybride Symposium: "BRMO's in beeld: moleculaire surveillance in jouw regio"

Doelgroep: Artsen-microbioloog, medisch moleculair microbiologen, medewerkers landelijke AMR surveillance RIVM, deskundigen infectiepreventie, analisten, internist-infectiologen, artsen Maatschappij & Gezondheid en andere geïnteresseerden
Datum
: 22 november 2023

Dit (hybride) symposium gaat in op het gebruik van Whole Genome Sequencing (WGS) met betrekking tot het detecteren van bijzonder resistente micro organismen (BRMO). Het doel van het symposium is om ontwikkelingen met betrekking tot moleculaire surveillance te delen en om elkaar te informeren over wat er in het veld zoal met Whole genome sequencing gedaan wordt. Welke uitdagingen zijn er? Hoe gaan we daar mee om?

Webinar: "Antibiotica-allergie: hoe krijgen we onterechte registraties de zorgketen uit?"

Voor: Huisartsen, specialisten, verpleegkundig specialisten, physician assistants, apothekers
Datum: 21 november 2022

Eén van de strategieën om antibioticaresistentie tegen te gaan is antibiotic stewardship, ook wel juist gebruik van antibiotica. Dat wil zeggen: er wordt idealiter alléén antibiotica voorgeschreven als daar een klinische indicatie voor is. En dat de middelkeuze, dosering, toedieningswijze en therapieduur optimaal zijn. Zorgprofessionals komen echter regelmatig patiënten tegen met een antibioticaallergie. Maar: uit onderzoek blijkt dat wel 90% van deze registraties onterecht zijn. Vanuit het perspectief van antibiotic stewardship is dit een probleem. De behandelaar zal in deze gevallen namelijk kiezen voor een tweede keus antibioticum, wat eigenlijk niet nodig blijkt. Het onnodig gebruik van deze middelen kan weer sneller leiden tot antibioticaresistentie. Reden genoeg om aan de slag te gaan met het wegfilteren van deze onjuiste registraties: het ontlabelen.

Hiervoor hielden wij samen met de SWAB op maandag 21 november een webinar over dit onderwerp. Meer informatie en het programma inzien? 

Symposium en Webinar: "Antibioticaresistentie"

Voor: Artsen, deskundigen infectiepreventie en beleidsmedewerkers
Datum: WAAW 2022

Tijdens dit RODIN symposium en webinar stonden verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Antibioticaresistentie’ centraal. Er werd gestart met een presentatie over surveillance:  het doorlopend verzamelen en analyseren van gegevens over resistentie van bacteriën voor antibiotica.  Daarnaast is aandacht besteed aan nieuwe middelen en nieuwe soorten diagnostiek. Ook kwam er een voorbeeld van een uitbraak van MRSA aan bod. 

Wil je meer weten en dit symposium/webinar terugkijken? Kijk hiernaast of klik op onderstaande knop.

Webinar: "BRMO-overdracht, hoe doe jij dat?"

Voor: Transferverpleegkundigen (VVT en ziekenhuizen), huisartsen en artsen-mirobioloog
Datum: WAAW 2022

Tijdens het webinar ‘BRMO-overdracht, hoe doe jij dat?’ bespraken we hoe de huidige transmurale werkafspraken zijn opgesteld, waar knelpunten en verbetering liggen en gingen we hierover in gesprek met het publiek. Ook gingenwe in op dragerschapsstatus van bijzonder resistentie-micro-organismen. 

Webinar: "De toekomst van infectiepreventie en de veranderingen in de thuiszorg"

Voor: Thuizorgmedewerkers en bestuurders van thuiszorgorganisaties
Datum: WAAW 2022

Tijdens het webinar ‘De toekomst van infectiepreventie en de veranderingen in de thuiszorg’ bespraken we de gevolgen van de nieuwe zorgplannen voor de thuiszorgorganisaties. Ook keken we naar de huidige situatie en het toekomstbeeld van infectiepreventie in deze sector. Dit werd gedaan door middel van een rondetafelgesprek. 

Wil je het webinar terugkijken? Kijk dan hiernaast of klik hieronder. 

TV Item: Antibiotica, het wondermiddel van ooit verliest aan kracht | 1Limburg

Voor: Thuizorgmedewerkers en bestuurders van thuiszorgorganisaties

Het komt steeds vaker voor dat een patiënt niet geneest van antibiotica. Wereldwijd is er aandacht voor antibioticaresistentie. Het is niet nieuw dat bacteriën in het lijf een manier vinden om de werking van antibiotica te neutraliseren. Internist-infectioloog Marlies van Wolfswinkel van het Maastricht MUMC+: “Toen penicilline in de jaren veertig voor het eerst werd gebruikt was er al sprake van resistentie. Dat is alleen maar toegenomen.”

Terughoudend
De World Antimicrobal Awereness Week vraagt aandacht voor het feit dat bacterie infecties zoals longontsteking soms niet te behandelen zijn met de antibiotica die voor handen zijn. Marlies van Wolfswinkel: “In Nederland zijn we best terughoudend met het gebruik van antibiotica. Hier krijg je het alleen op recept. In veel andere landen wordt het makkelijker ingezet als geneesmiddel. Op die manier stimuleer je dat bacteriën in het lijf resistent worden omdat het medicijn te vaak wordt gebruikt.”

Voorzichtig
Huisarts en onderzoeker Eefje de Bont is naar eigen zeggen altijd voorzichtig geweest met het voorschrijven van een antibioticum. Dat geldt ook voor veel collega’s: “Vroeger werd een keelontsteking vaak behandeld met antibiotica. Nu doen we dat bijna niet meer.”

Schadelijk
Voor de Maastrichtse huisarts is het soms best moeilijk om patiënten uit te leggen dat het beter is geen antibioticum voor te schrijven. “Vooral ouders willen natuurlijk dat je als arts iets probeert om een kind beter te maken ook al slaan sommige antibiotica niet aan. Baat het niet dan schaadt het niet gaat in dit geval niet op. Sterker nog je kunt zelfs zieker worden van een behandeling als antibiotica niet goed wordt ingezet.”

Wil je het item terug lezen of kijken? Kijk dan hiernaast of klik hieronder.