Klik hier voor het terugkijken van de webinars

WAAW 2023

World AMR Awareness Week

De World AMR Awareness Week (WAAW) is een wereldwijde campagne van de WHO die jaarlijks wordt georganiseerd om het bewustzijn en begrip van AMR te verbeteren en ‘best practices’ aan te moedigen bij het publiek, belanghebbenden van One Health en beleidsmakers, die allemaal een cruciale rol spelen bij het verminderen van de verdere opkomst en verspreiding van AMR. Voor meer informatie: Antimicrobial resistance (who.int)
Antibioticaresistentie
In 2019 werden bijna 5 miljoen menselijke sterfgevallen wereldwijd in verband gebracht met antibioticaresistentie, waarvan 1,3 miljoen menselijke sterfgevallen rechtstreeks toe te schrijven waren aan antibioticaresistentie.
Antibiotica
Wist je dat de ontwikkeling van een nieuw antibioticum kan 10-15 jaar duren en meer dan 1 miljard euro kosten? Ook hierom is het belangrijk om zuinig te zijn op de antibiotica die wij hebben.


World AMR Awareness Week

De World AMR Awareness Week (WAAW) is een wereldwijde campagne van de WHO die jaarlijks wordt georganiseerd om het bewustzijn en begrip van AMR te verbeteren en ‘best practices’ aan te moedigen bij het publiek, belanghebbenden van One Health en beleidsmakers, die allemaal een cruciale rol spelen bij het verminderen van de verdere opkomst en verspreiding van AMR. Voor meer informatie: Antimicrobial resistance (who.int)

Antimicrobiële resistentie (AMR) treedt op wanneer bacteriën, virussen, schimmels en parasieten in de loop van de tijd veranderen en niet meer reageren op medicijnen, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn en het risico op ziekteverspreiding, ernstige ziekte en overlijden toeneemt. Als gevolg van resistentie tegen geneesmiddelen worden antibiotica en andere antimicrobiële geneesmiddelen ineffectief en worden infecties steeds moeilijker of onmogelijk te behandelen.

De World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) is een wereldwijde campagne georganiseerd door de WHO die jaarlijks wordt gevierd om het bewustzijn en begrip van AMR te verbeteren en beste praktijken aan te moedigen bij het publiek, belanghebbenden van One Health en beleidsmakers, die allemaal een cruciale rol spelen bij het verminderen van de verdere opkomst en verspreiding van AMR

Loesje

Antibiotica: tijd om die resistentie eens wat weerstand te bieden.*

Communicatiepakket
Speciaal voor de World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) zijn verschillende communicatiematerialen ontwikkeld.

Actiepakket
Download ook de actiepakketten voor huisartsen en zorgprofessionals.

Ervaringsverhaal

Antibioticaresistentie heeft grote gevolgen voor de zorgprofessionals, maar natuurlijk ook voor de patiënten zelf. In deze video vertelt mevrouw Reijnierse wat de gevolgen zijn van een antibioticaresistentie. 

Mevrouw Reijnierse is helaas inmiddels overleden. Ze wilde graag 90 jaar worden. Ze werd 90 jaar en drie maanden. Haar wens, en die van de familie, is dat haar bijdrage in de bewustwording rondom antibioticaresistentie als ambassadeur voortgaat. We mogen daarom haar gezicht en verhaal blijven gebruiken.

Activiteiten

WAAW

Klik hieronder om de activiteiten te zien die wij per dag organiseren.