Infectiepreventie

Infectiepreventie

Infectiepreventie 
Infectiepreventie speelt een belangrijke rol in het bestrijden van antimicrobiële resistentie. Als infecties voorkomen worden hoeft er minder antibiotica voorgeschreven te worden. Ook kan hygiënisch werken en het naleven van infectiepreventiemaatregelen de verspreiding van resistente micro-organismen voorkomen. 

Infectiepreventie begint met basishygiëne. Heel Nederland weet hoe belangrijk het is om je handen regelmatig en goed te wassen. Maar wat valt er eigenlijk nog meer onder basishygiëne? Weet je ook wanneer je handhygiëne moet toepassen? En hoe was je je handen volgens protocol? Door goede infectiepreventie voorkom je (verspreiding van) infectieziekten. Op deze pagina vind je praktische tips, filmpjes, wetenschappelijke artikelen en andere informatie over infectiepreventie. 

Interactieve video: Infectiepreventie in de praktijk

Voor de infectiepreventieweek 2024 hebben we een interactieve video gemaakt waarin infectiepreventie in de praktijk wordt toegelicht. 

In de video nemen we je mee in allerlei situaties, van de start van je werkdag tot het einde ervan. Je ziet bijvoorbeeld hoe je spullen goed schoonmaakt, hoe je handschoenen goed draagt en welke kleding handig is om te dragen. Ook kom je dilemma’s tegen. Weet jij wat je moet doen? Bij iedere situatie wordt een vraag gesteld. Test je kennis en leer meer over infectiepreventie!

Podcast ‘Handsfree' - hygiënisch werken met tablet en smartphone

Voor: Zorgprofessionals die tijdens hun werk een smartphone of tablet gebruiken.

Veel zorgprofessionals zijn vanuit de werkgever verplicht om onder werktijd een smartphone of tablet te gebruiken. Lang niet alle organisaties hebben echter richtlijnen voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik. En dat terwijl je met mobiele communicatiemiddelen een heleboel micro-organismen verplaatst die schadelijk kunnen zijn voor de cliënt.

Meer duidelijkheid is nodig

Het is belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over het hygiënisch gebruik van smartphone en tablet. In de podcast “Handsfree” gaan deskundige infectiepreventie Charlotte Michels en wijkverpleegkundige Yves Bovens onder leiding van Vivian Lataster in op goed gebruik van deze elektronische middelen.

Mis het niet en ontvang handenvol tips die er voor zorgen dat jij hygiënisch kan werken.

Luister de podcast via Spotify hier of klik hieronder om de podcast te beluisteren!

Webinar: "De toekomst van infectiepreventie en de veranderingen in de thuiszorg"

Voor: Thuizorgmedewerkers en bestuurders van thuiszorgorganisaties

Tijdens het webinar ‘De toekomst van infectiepreventie en de veranderingen in de thuiszorg’ bespraken we de gevolgen van de nieuwe zorgplannen voor de thuiszorgorganisaties. Ook keken we naar de huidige situatie en het toekomstbeeld van infectiepreventie in deze sector. Dit werd gedaan door middel van een rondetafelgesprek. 

Wil je het webinar terugkijken? Kijk dan hiernaast of klik hieronder. 

Infectiepreventie Audit-App Webinar

Voor: Het webinar is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de langdurige zorg, zoals: zorgmedewerkers, aandachtsvelders, deskundigen infectiepreventie, kwaliteitsmedewerkers en facilitairmedewerkers.

Op dinsdag 26 september 2023 organiseerden de vier regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie; Rezisto, LINK, ABR Zorgnetwerk Holland-West en ABR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle, het webinar: Infectiepreventie audit-app langdurige zorg

Wil je het webinar terugkijken? Kijk dan hiernaast of klik hieronder. Meer informatie over de Infectiepreventie auditapp kan hier worden gevonden.

Persoonlijke hygiëne 

Ziekteverwekkers kunnen zich verspreiden door persoonlijk contact tussen patiënten/cliënten en zorgverleners. Een goede persoonlijke hygiëne helpt hierbij. Daarom is het belangrijk dat je: 

  • geen hand- of polssieraden draagt 
  • in je elleboog hoest of niest, niet in je handen 
  • geen lange nagels hebt, en geen nagellak of kunstnagels draagt (hier blijven meer bacteriën op achter) 
  • haar in een staart of opgestoken draagt, tenzij het kort is 
  • korte mouwen draagt (tijdens contact met een cliënt) 
  • bij wondjes of ontstoken piercings dit afdekt met een niet vochtdoorlatende pleister. 

Handhygiëne 

Het is belangrijk om op de juiste momenten je handen te desinfecteren of te wassen. In principe desinfecteer je altijd je handen met handalcohol. Behalve als je handen zichtbaar vuil of plakkerig zijn, na het snuiten van de neus of na een toiletbezoek, dan moet je ze altijd wassen met water en zeep. In handalcohol zitten terugvettende bestanddelen die ervoor zorgen dat je huid soepel blijft.  De 5 momenten van handhygiëne zijn: 

  1. vóór contact met de cliënt/patiënt.

  2. na contact met de cliënt/patiënt.

  3. na contact met de omgeving van de cliënt/patiënt.

  4. na contact met lichaamsvloeistoffen.

  5. vóór schone of steriele handelingen. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Als een patiënt/cliënt drager is van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) wil je verspreiding naar andere patiënten/cliënten voorkomen. Dit doe je door tijdens de zorgverlening persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Hiermee voorkom je dat jouw kleding of handen besmet raken. Het verschilt per BRMO welke maatregelen je moet nemen. Weet jij wanneer je een schort met lange mouw aan moet of wanneer een halterschort voldoende is? Je vindt al deze informatie in de protocollen van www.publiekzipnet.nl.  

Online lespakketten

Leer je liever vanuit thuis? Bekijk dan onderstaande lespakketten, met volop handige tips, posters, instructiekaarten en filmpjes: 

Tools Infectiepreventie en hygiëne | Zorg voor Beter

Zorg voor Beter, het kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn, maakte verschillende tools over infectiepreventie en hygiëne. Bekijk de tools hier. 

SRI Richtlijnen

Na een lange aanloopperiode is het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) in 2021 formeel van start gegaan.

De inmiddels opgeheven Werkgroep Infectiepreventie (WIP) heeft in haar werkzame periode circa 140  richtlijnen ontwikkeld, waarvan het merendeel moet worden geactualiseerd. Na het opheffen van de  WIP in 2017 is gewerkt aan een nieuwe organisatiestructuur voor het ontwikkelen, beheren en  onderhouden van richtlijnen infectiepreventie in de medisch specialistische, langdurige en publieke  gezondheidszorg. Hieruit is het SRI ontstaan.

Het SRI is een samenwerkingsverband van drie domeinen (FMS, RIVM en SKILZ) en hun stakeholders (NFU, NVZ, VHIG, ACTIZ , Zorgthuisnl en VGN). Het SRI (her)ontwikkelt, beheert en onderhoudt kwalitatief hoogwaardige richtlijnen infectiepreventie. Daardoor kan in Nederland optimaal infectiepreventie beleid worden gevoerd en SRI draagt bij aan de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Het vergt richtlijnen die zodanig zijn opgesteld dat deze een basis vormen voor het infectiepreventie beleid in zorgorganisaties. Om te komen tot een goede basis is samenwerking in de richtlijnontwikkeling nodig. Het SRI doet dit door bundeling van kennis en afstemming tussen de drie zorgdomeinen; de medisch specialistische zorg, de langdurige zorg en de openbare gezondheidszorg. Zo zorgt het SRI, met draagvlak, voor kwalitatief hoogwaardige richtlijnen infectiepreventie die laagdrempelig toegankelijk zijn voor beroeps- en brancheverenigingen, zorgprofessionals en zorggebruikers en die breed worden gedragen door het werkveld.

Meer informatie over de SRI-richtlijnen