Vrijdag | Infectiepreventie

Infectiepreventie

Infectiepreventie 
Vandaag staat in het teken van infectiepreventie. Infectiepreventie speelt een belangrijke rol in het bestrijden van antimicrobiële resistentie. Als infecties voorkomen worden hoeft er minder antibiotica voorgeschreven te worden. Ook kan hygiënisch werken en het naleven van infectiepreventiemaatregelen de verspreiding van resistente micro-organismen voorkomen. 

Infectiepreventie begint met basishygiëne. Sinds COVID weet heel Nederland hoe belangrijk het is om je handen regelmatig en goed te wassen. Maar wat valt er eigenlijk nog meer onder basishygiëne? Weet je ook wanneer je handhygiëne moet toepassen? En hoe was je je handen volgens protocol? Door goede infectiepreventie voorkom je (verspreiding van) infectieziekten. Op deze pagina vind je praktische tips, filmpjes, wetenschappelijke artikelen en andere informatie over infectiepreventie. 

QUIZ | Infectiepreventie

Speciaal voor de AMR week is er een quiz gemaakt over infectiepreventie. Wat is jouw score?

Podcast ‘Handsfree' - hygiënisch werken met tablet en smartphone

Voor: Zorgmedewerkers die tijdens hun werk een smartphone of tablet gebruiken.

Veel zorgprofessionals zijn vanuit de werkgever verplicht om onder werktijd een smartphone of tablet te gebruiken. Lang niet alle organisaties hebben echter richtlijnen voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik. En dat terwijl je met mobiele communicatiemiddelen een heleboel micro-organismen verplaatst die schadelijk kunnen zijn voor de cliënt.

Meer duidelijkheid is nodig

Het is belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over het hygiënisch gebruik van smartphone en tablet. Landelijke richtlijnen zullen er naar alle waarschijnlijkheid niet snel komen. In de podcast “Handsfree” gaan deskundige infectiepreventie Charlotte Michels en wijkverpleegkundige Yves Bovens onder leiding van Vivian Lataster in op goed gebruik van deze elektronische middelen.

Mis het niet en ontvang handenvol tips die er voor zorgen dat jij hygiënisch kan werken.

Luister de podcast via Spotify hier of klik hieronder om de podcast te beluisteren!

Webinar: "De toekomst van infectiepreventie en de veranderingen in de thuiszorg"

Voor: Thuizorgmedewerkers en bestuurders van thuiszorgorganisaties

Tijdens het webinar ‘De toekomst van infectiepreventie en de veranderingen in de thuiszorg’ bespraken we de gevolgen van de nieuwe zorgplannen voor de thuiszorgorganisaties. Ook keken we naar de huidige situatie en het toekomstbeeld van infectiepreventie in deze sector. Dit werd gedaan door middel van een rondetafelgesprek. 

Wil je het webinar terugkijken? Kijk dan hiernaast of klik hieronder. 

Webinar: "Infectiepreventie auditapp langdurige zorg"

Voor: Het webinar is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de langdurige zorg, zoals: zorgmedewerkers, aandachtsvelders, deskundigen infectiepreventie, kwaliteitsmedewerkers en facilitairmedewerkers.

Op dinsdag 26 september organiseerden de vier regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie; Rezisto, LINK, ABR Zorgnetwerk Holland-West en ABR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle, het webinar: Infectiepreventie audit-app langdurige zorg

Wil je het webinar terugkijken? Kijk dan hiernaast of klik hieronder. Meer informatie over de Infectiepreventie auditapp kan hier worden gevonden.

Persoonlijke hygiëne 

Ziekteverwekkers kunnen zich verspreiden door persoonlijk contact tussen patiënten/cliënten en zorgverleners. Een goede persoonlijke hygiëne helpt hierbij. Daarom is het belangrijk dat je: 

 • geen hand- of polssieraden draagt 
 • in je elleboog hoest of niest, niet in je handen 
 • geen lange nagels hebt, en geen nagellak of kunstnagels draagt (hier blijven meer bacteriën op achter) 
 • haar in een staart of opgestoken draagt, tenzij het kort is 
 • korte mouwen draagt (tijdens contact met een cliënt) 
 • bij wondjes of ontstoken piercings dit afdekt met een niet vochtdoorlatende pleister. 

Handhygiëne 
Het is belangrijk om op de juiste momenten je handen te desinfecteren of te wassen. In principe desinfecteer je altijd je handen met handalcohol. Behalve als je handen zichtbaar vuil of plakkerig zijn, na het snuiten van de neus of na een toiletbezoek, dan moet je ze altijd wassen met water en zeep. In handalcohol zitten terugvettende bestanddelen die ervoor zorgen dat je huid soepel blijft.  De 5 momenten van handhygiëne zijn: 

 1. vóór contact met de cliënt/patiënt.
 2. na contact met de cliënt/patiënt.
 3. na contact met de omgeving van de cliënt/patiënt.
 4. na contact met lichaamsvloeistoffen.
 5. vóór schone of steriele handelingen. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen 
Als een patiënt/cliënt drager is van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) wil je verspreiding naar andere patiënten/cliënten voorkomen. Dit doe je door tijdens de zorgverlening persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Hiermee voorkom je dat jouw kleding of handen besmet raken. Het verschilt per BRMO welke maatregelen je moet nemen. Weet jij wanneer je een schort met lange mouw aan moet of wanneer een halterschort voldoende is? Je vindt al deze informatie in de protocollen van www.publiekzipnet.nl. 

InfectiePreventie App (IPA) 
Het uitvoeren van audits is een manier om in kaart te brengen hoe het ervoor staat met de infectiepreventie in een zorginstelling. Het doel van een audit is altijd het verbeteren van infectiepreventie en zo patiënten en medewerkers beschermen. 

Met de IPA kun je eenvoudig en eenduidig auditgegevens verzamelen. Zo verschijnt er met één druk op de knop een rapportage van de audit die je hebt uitgevoerd. Ook kun je de resultaten van verschillende audits met elkaar vergelijken. 

Wil je binnen jouw zorginstelling audits uitvoeren en deze gegevens eenvoudig verzamelen? Download de gratis InfectiePreventie App (IPA) en ga aan de slag met infectiepreventie audits voor verschillende zorgsectoren. Lees meer 

Serious game Infectionary 
Infectionary is een serious game bedoeld voor verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalige woonvormen en verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg. 

De game vergroot de kennis over hygiëne en infectiepreventie. Ook draagt deze leermethode bij aan gedragsverandering bij medewerkers. Hierdoor vergroot je de patiënt/cliëntveiligheid binnen zorgorganisaties. Lees meer.

Online lespakketten 
Leer je liever vanuit thuis? Bekijk dan onderstaande lespakketten, met volop handige tips, posters, instructiekaarten en filmpjes: 

Tools Infectiepreventie en hygiëne | Zorg voor Beter
Zorg voor Beter, het kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn, maakte verschillende tools over infectiepreventie en hygiëne. Bekijk de tools hier.