Regio Zuidwest Nederland

  • Start
  • Regio Zuidwest Nederland

De negen regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie werken allemaal binnen hetzelfde beleidskader van het Ministerie van VWS, maar elk zorgnetwerk bepaalt op regionaal niveau waar de prioriteiten liggen en welke projecten er uitgevoerd worden. Hieronder vind je een overzicht van regionale activiteiten en lopende projecten op het gebied van antimicrobiële resistentie in de regio Zuidwest Nederland.

Scholingen

Het IP & AMR Zorgnetwerk heeft scholingen ontwikkeld voor verschillende zorgdoelgroepen. Thuiszorgmedewerkers kunnen deelnemen aan een scholingsprogramma over BRMO, persoonlijke beschermingsmiddelen en handhygiëne. Huisartsen en POH’s krijgen een introductie over antibioticaresistentie, lezingen over BRMO en casuïstiek. Specialisten ouderengeneeskunde hebben toegang tot scholingen met diverse presentaties, zoals richtlijnen voor infecties, Antibiotic Stewardship, MRSA-netwerken en allergieën voor antibiotica. De scholingen bevorderen bewustzijn en expertise binnen de zorgsector over antibioticaresistentie. 

Sabel FTO voor huisartsen

Het SABEL-project, ontwikkeld door UMC Utrecht, Radboud UMC en RIVM, richt zich op het verbeteren van antibioticavoorschrijfgedrag bij huisartsenpraktijken. Het project spiegelt voorschrijfpraktijken aan regionale en nationale gegevens en biedt inzicht en bewustwording. In onze regio ontzorgen we FTO-groepen optimaal om dit FTO voor hen te organiseren, met data-extractie via een externe partij en het verzorgen van een huisarts-docent die het FTO komt geven.

 

FTO aanbod voor de verpleeghuiszorg

Vanuit het IP & AMR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland worden er FTO’s (farmacotherapie-overleggen) aangeboden voor de verpleeghuiszorg, met name over de onderwerpen antibioticaresistentie en antibiotica-allergie. Goed voorschrijven van antibiotica levert namelijk een belangrijke bijdrage in de strijd tegen antibioticaresistentie. Hiervoor zijn een aantal zaken belangrijk, namelijk het opsporen, registreren en bewaken van infecties en het juist gebruik van antibiotica. Het organiseren van een FTO over antibiotica is een middel voor voorschrijvers in de V&V om hiermee aan de slag te gaan. 

MAIL

Het MAIL-project streeft naar uniforme en begrijpelijke communicatie over BRMO’s in de gezondheidszorg, inclusief patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Samenwerking met zorgprofessionals, patiëntenfeedback en taalanalyses hebben geleid tot verbeterde communicatiematerialen. Het project bevordert regionale netwerkvorming en heeft diverse producten opgeleverd, waaronder documenten en animaties met meertalige ondertiteling. Contacteer de projectgroep voor meer informatie. 

Meldpunt Uitbraken Infectieziekten & BRMO (MUIZ)

MUIZ (Meldpunt voor Uitbraken Infectieziekten & BRMO) is een webapplicatie voor uniforme uitbraakmeldingen en informatieuitwisseling tussen zorginstellingen. Het integreert een Covid-19-module en is regionaal uitgebreid. MUIZ bevordert infectiepreventie en regionale samenwerking, met gebruikersvriendelijkheid en gedetailleerde rapportage. 

 

Overleg artsen-microbioloog

Artsen-microbioloog in Zuidwest-Nederland komen tweewekelijks via Teams samen voor regionaal overleg. Ze bespreken actuele kwesties, delen advies, en faciliteren infectiepreventie in zorgorganisaties. 

Regionaal antibioticabeleid voor verpleeghuizen

Het project implementeerde een eenduidig antibioticabeleid voor verpleeghuizen in Zuid-Holland Zuid. Specialisten ouderengeneeskunde werkten samen om antibioticagebruik te standaardiseren en resistentiepreventie te bevorderen. 

 

Surveillance

In Nederland worden via verschillende systemen en programma’s voortdurend gegevens verzameld over verschillende infectieziekten. De informatie die hieruit voortkomt wordt onder andere gebruikt voor het signaleren van uitbraken. Deze manier van het systematisch verzamelen van gegevens wordt surveillance genoemd.