Regio Holland West

De negen Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie werken allemaal binnen hetzelfde beleidskader van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ieder zorgnetwerk bepaalt vervolgens op regionaal niveau waar de prioriteiten liggen en welke projecten er worden uitgevoerd. Hieronder vind je een overzicht onze regionale activiteiten en lopende projecten op het gebied van antimicrobiële resistentie (AMR) in de regio Holland West.

Scholingsaanbod voor de zorgprofessional

AMR Zorgnetwerk Holland West biedt scholingen en bijeenkomsten aan voor verschillende zorgdomeinen. Kennis over antimicrobiële resistentie en infectiepreventie is namelijk essentieel in de strijd tegen AMR. Het scholingsaanbod van AMR Zorgnetwerk Holland West is kosteloos beschikbaar en bestaat o.a. uit:

  • bijeenkomsten
  • e-learningmodules
  • scholingsvideo’s
  • spellen

 Bekijk onze agenda en de scholingspagina op de website voor het aanbod per zorgdomein.

Farmacotherapeutische Overleggen (FTO's)

Het AMR Zorgnetwerk Holland West organiseert Farmacotherapeutische overleggen (FTO’s) voor huisartsenpraktijken en verpleeghuizen. Het doel van deze bijeenkomsten is het evalueren en verbeteren van het antibioticavoorschrijfgedrag en het vergroten van de kennis over antimicrobiële resistentie.

Tijdens een FTO bespreken huisartsen hun voorschrijfgedrag en vergelijken dit met dat van hun collega’s, onder begeleiding van een hiervoor opgeleide huisarts. In verpleeghuizen maken FTO’s integraal deel uit van het Antimicrobial Stewardship (AMS)-programma. Deze overleggen worden begeleid door een multidisciplinair team, bestaande uit een specialist ouderengeneeskunde, een arts-microbioloog en een apotheker. FTO’s dragen bij aan een effectiever en verantwoord gebruik van antibiotica in de gezondheidszorg.

Zakkaartjes Antibiotica-allergie

Wist je dat wij zakkaartjes hebben ontwikkeld over antibiotica-allergie voor zowel de eerste- als de tweedelijnszorg? Deze uitvouwbare zakkaartjes bieden praktische informatie over hoe te handelen bij een antibiotica-allergie. Je kunt de zakkaartjes kosteloos aanvragen. Stuur hiervoor een e-mail met je gegevens naar contact@amrhollandwest.nl. Vermeld in je aanvraag de volgende gegevens:

  • Naam van de organisatie 
  • Adresgegevens 
  • Tenaamstelling 
  • Aantal kaartjes 

Na ontvangst van de aanvraag, sturen we de zakkaartjes z.s.m. naar je toe. 

MRSA-netwerk

In dit project van het AMR Zorgnetwerk Holland West hebben regionale ketenpartners zich verenigd in een MRSA-expertgroep. Dit platform heeft als doel het uniformeren en optimaliseren van de behandeling van dragerschap en het infectiepreventiebeleid in de regio. Hierbij staat de patiënt centraal. Daarnaast richt het platform zich op het verbeteren van de samenwerking tussen zorginstellingen bij de behandeling van MRSA-dragerschap. Ook is ervoor gezorgd dat alle behandelcentra beschikken over duidelijke informatie voor zowel patiënten als hun huisgenoten en familieleden.

Risicoprofiel

Ben je benieuwd hoe onze regio ervoor staat op het gebied van antimicrobiële resistentie en infectiepreventie? Ons risicoprofiel biedt een overzicht van de belangrijkste risico’s op deze gebieden in de regio Holland West. Daarnaast geeft het profiel een gedetailleerd beeld van de populatiesamenstelling, kwetsbare groepen, zorginstellingen, antibioticagebruik, antibioticaresistentie en de risico’s die door professionals worden aangegeven.

Meldpunt Uitbraken Infectieziekten & BRMO (MUIZ)

Het Meldpunt Uitbraken InfectieZiekten (MUIZ) & BRMO (bijzonder resistente micro-organismen) is een beveiligde webapplicatie waarin deelnemers een uitbraak laagdrempelig kunnen communiceren naar het netwerk van zorgpartners en de GGD. In MUIZ worden geen individuele cliënt- of patiëntgegevens gedeeld. 

Een uitbraakmelding geeft inzicht in: 

  • de locatie en het aantal zieken 
  • de verwekker 
  • de aanpak, bijvoorbeeld of er bron- en contactonderzoek wordt verricht 
  • eventuele consequenties voor de continuïteit van zorg, zoals cohortering of het sluiten van een afdeling. 

Spel Resistentie

Aan de slag met infectiepreventie in verschillende scenario’s? In het bordspel Resistentie gaan de spelers de strijd aan met bijzondere resistente micro-organismen (BRMO). Het spel speelt zich af op de afdeling in een verpleeghuis waar achtereenvolgend meerdere infecties worden ontdekt. De spelers werken samen aan het antwoord op deze vragen. Interesse? Het spel is tegen kostprijs aan te vragen via contact@amrhollandwest.nl.

Spel SO BRMO

In het scenariospel SO BRMO! komen de spelers voor een ongewoon aantal besmettingen met BRMO’s te staan. Het spel kan gespeeld worden met specialisten ouderengeneeskunde (SO), maar ook met de leden van de infectiepreventiecommissie. Het spel is een hulpmiddel voor verpleeghuizen om in teamverband stil te staan bij de specifieke uitdagingen, waarin BRMO de hoofdrol speelt. Verken samen relevante uitdagingen en perspectieven!

Interesse? Het spel is tegen kostprijs aan te vragen via contact@amrhollandwest.nl